Vandra rundslingan Forsarna runt
Stigen är väl markerad, lättvandrad och tar omkring en till två timmar att gå. Den löper längs älvstranden på båda sidor och passerar flera utsiktsplatser. På västra sidan är landskapet flackare och domineras av äldre barrskog, medan östsidan, mot Vindelns samhälle, är mer kuperad med nipor och lövskog. En hängbro förbinder de två sidorna och bjuder på fina vyer över det forsande vattnet.
Rastplatser
Längs leden finns flera vindskydd, grillplatser och rastplatser som lämpar sig väl för en paus eller picknick. Eldning och övernattning är endast tillåtet på anvisade platser.
Kultur och historia
På älvens östra sida, vid Renforsen, passerar du den stora kvarnen från 1888. Under sommaren hålls konstutställningar här under namnet Konst i Kvarn, och i den närliggande mjölnarbostaden finns ett sommaröppet café. Utmed leden syns även spår från flottningsepoken, bland annat stenkistor och ledarmar som minner om tiden då timmer flottades ner längs älven
Holmen
Holmen är en liten ö som ursprungligen hängde samman med fastlandet. Under den kraftiga vårfloden 1995 grävde vattnet fram en ny älvfåra som skiljde av ön från strandkanten. Den lilla fåran bottenfryser ofta under vintern och förvandlas till en forsande älv i miniatyr under vårfloden. Den här unika variationen i vattenflödet har skapat en speciell miljö med spännande växt- och djurliv. Rundslingan Forsarna runt följer Holmens östra kant, men det finns även en stig som går runt andra halvan av ön och skapar en liten rundslinga.
Sagogläntan
Längre in på Holmen, i nära anslutning till leden, ligger Sagogläntan, en lekfull plats mitt i skogen. Här kan barn och vuxna upptäcka träskulpturer av sagoväsen som troll, tomte och vittra. I gläntan finns också enklare balansbanor av stockar och gott om utrymme för lek och rörelse i en naturnära, lugn och sagolik miljö.
Restaurering av älvfåran
Under flottningsepoken röjdes älvens fåror på stenar och hinder för att underlätta flottningen av timmer. Under senare år har älvfåran restaurerats för att återställa älvens naturliga form och återuppbygga livsmiljöer för fisk, insekter och andra vattenlevande arter som är beroende av strömmande vatten.
Vindelforsarnas naturreservat
Naturreservatet omfattar 76 hektar och är även skyddat som Natura 2000-område. Här möts du av varierad natur med lövskogar, raviner och älvterrasser på östsidan och gammal barrskog på västsidan. I området växer bland annat klotpyrola, ögonpyrola, harsyra, vänderot och kanelros, och längs stränderna blommar landskapsblomman kung Karls spira.
Vindelälven är en av Sveriges fyra nationalälvar och skyddas från vattenkraftsutbyggnad. Tack vare detta har älven kvar sitt naturliga flöde och sin rika biologiska mångfald.
Hitta hit
Du kan starta vandringen från flera håll:
Renforsen: I närheten av centrala Vindeln svänger du av och kör ner till Vindelforsarnas naturreservat. Här finns p-platser, campingplats, café och utställningen Konst i kvarn.
Med buss eller tåg: Ta buss eller tåg till Vindelns resecentrum. Härifrån kan du promenera ner mot älven för att komma på leden.
Landsvägsbron vid Degerforsen: Vid södra änden av Degerforsen finns parkeringsplatser i anslutning till landsvägsbron. Härifrån är det nära anslutning till leden.
Holmen (västra sidan): Ta vägen vid Västomån, väster om landsvägsbron, och följ den uppströms längs forsen till du kommer till en parkering och rastplats. Därifrån är det en kort promenad ut till Holmen och Sagogläntan.
Fakta om leden
• Längd: ca 5 km
• Tidsåtgång: ca 1–2 timmar att vandra
• Svårighetsgrad: Relativt lätt
• Underlag: Naturliga stigar, grus, träramper
• Belysning: Ja, delvis kvällstid
- Naturkartan
- Skogsmiljö
- Älvnära
- Naturkartan
- Skogsmiljö
- Älvnära